Vacuüm gekoelde graszoden

Vacuüm gekoelde graszoden

Graszoden koelen waarom en hoe:

De laatste jaren werden we meer en meer geconfronteerd met broeischade in de geleverde graszoden, deze doordat de temperatuur te hoog werd in de tijd tussen het oogsten en het leggen van de graszoden. Mede door de groei van de laatste jaren, het toenemende verkeer en files rond Antwerpen is het praktisch niet meer mogelijk om de graszoden binnen een bepaalde tijd geoogst en geleverd te krijgen. De traditionele manier om producten te koelen is voor graszoden onvoldoende gebleken. Omdat een palet met graszoden een zeer dichte massa vormt kan een traditionele koeling de binnenste rollen op de palet onvoldoende koelen. De oplossing blijkt even eenvoudig als doeltreffend te zijn, koelen onder uiterst lage druk, ofwel vacuüm koelen.

 • Wat betekend Vacuüm koelen:
  De paletten met graszoden worden tijdelijk in een luchtdichte kamer geplaatst waarna vacuüm pompen de druk aan de binnenkant verlagen. Twee à drie procent van het vocht in de graszoden begint vervolgens te verdampen. Het verdampingsproces onttrekt alle energie (warmte) aan de graszoden. Door middel van het gecreëerde vacuüm wordt niet alleen de buitenkant maar ook tot in de kern van de palet de graszoden gekoeld.

  Gras groeit vanaf ongeveer 6℃. Door de temperatuur onder deze grens te brengen zal het groeiproces van de grasplant geremd worden waardoor zij minder warmte produceert. Het is de enige methode die een vrijwel perfect gelijkmatige eindtemperatuur garandeert en daardoor de ideale oplossing is voor het snel terug koelen van pallets graszoden zonder enig risico op bevriezing. Binnen ca 45 min kan met deze methode een volledige kamer gekoeld worden. De graszoden worden tot in de kern van de pallet tot ca 4℃ gekoeld. Eenmaal koud, zullen de graszoden ook lange tijd koud blijven, juist omdat de graszoden een slechte warmtegeleider is. Tevens blijven de binnenste rollen van de palet het langste koud dit in tegenstelling tot niet gekoelde graszoden waar de binnenste grasrollen het snelste opwarmen.
 • Houdbaarheid van vacuüm gekoelde graszoden:
  Vacuümkoeling geeft een meer constante temperatuur en de zoden zijn tot 3x langer houdbaar dan niet gekoelde graszoden. De vacuüm gekoelde graszoden ogen na het leggen veel verser met een snellere her groei tot gevolg.  
 • Kwaliteit en service:
  Door middel van de vacuüm koeling hebben wij de mogelijkheid om de transporten flexibeler in te plannen en te combineren wat noodzakelijk is met de toenemende verkeersdrukte.
 • Milieutechnisch:
  Tot slot is vacuümkoeling energie-efficiënt en duurzaam. Er wordt geen gebruik gemaakt van milieuverontreinigende koelmiddelen.